Logo participatiemarkt

De Amsterdamse Participatiemarkt beweegt je

Amsterdamse Participatiemarkt maakt ambities waar

Amsterdamse Participatiemarkt maakt ambities waar

We kijken terug op een zeer geslaagde Amsterdamse Participatiemarkt 2016 met allemaal ambities: 2.350 bezoekers, 85 organisaties en bedrijven en veel vrijwilligers. We bedankten iedereen die heeft bijgedragen aan deze mooie ontmoeting.

Met een bezoekersaantal dat het record van 2015 evenaarde en de hele dag een positieve vibe in en om De Hallen – aangewakkerd door de muziek uit de Stigmabus voor de Passage aan de Tollenstraat – kan de elfde Amsterdamse Participatiemarkt, de tweede in De Hallen, ook dit jaar met recht een succes genoemd worden.

“Dinsdag 1 november stond in het teken van ambities. Die hebben we allemaal. De Hallen was voor één dag het verzamelpunt voor die ambities – van bezoekers, van standhouders, van de organisatie, van alle vrijwilligers en van de werkgevers die aanwezig waren.” Aldus Corine van de Burgt, directeur-bestuurder van De Omslag, de stichting die de Amsterdamse Participatiemarkt organiseert.

“Het voornaamste doel van de Amsterdamse Participatiemarkt is om Amsterdammers met een (arbeids)beperking kansen te bieden om aan de slag te gaan. Om te leren, te werken of te doen. Ontmoeting is daarbij een goede eerste stap in de richting. Iedereen kan iets doen of aan de slag, als de juiste plek is gevonden, daar ben ik van overtuigd.”

Aan ambities geen gebrek tijdens de Meet & Greet
Dit jaar was de markt actueler dan ooit tevoren nu gemeenten er alles aan moeten doen om (betaald) werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt mogelijk te maken. De Amsterdamse Participatiemarkt speelde hier ambitieus op in met een Meet & Greet: een unieke samenwerking voor duurzame arbeidsparticipatie. Bezoekers konden ‘s middags vrijblijvend in gesprek met bedrijven, om hun ambities kenbaar te maken en elkaar te leren kennen. De Meet & Greet, georganiseerd door Onbeperkt aan de slag en in samenwerking met 99vanAmsterdam werd druk bezocht. Veel bezoekers durfden het aan om aan tafel te gaan met een van de 25 grote werkgevers zoals Rijksmuseum, GVB, de Telegraaf Media Groep en meer.

Drie vrouwelijke bezoekers, waren zeer vastberaden en zochten bij binnenkomst meteen de tafel van ABN AMRO op in afwachting van een gesprek over mogelijkheden. Het wachten was nog op de gesprekspartner, die iets later was. De dames bleven rustig wachten. Op de vraag waarom ze per se dit bedrijf wilden spreken was het antwoord eenduidig: “we hebben een financiële achtergrond, dus dan is dit de beste keus.”

Inspiratiesessie Sociaal Ondernemen
In hetzelfde actuele kader vond ‘s morgens in De Hallen Studio’s een besloten inspiratiesessie over sociaal ondernemen plaats. Aan drie zogeheten inspiratietafels gingen bedrijven van 99Amsterdam, sociale firma’s en participanten van De Omslag met elkaar in gesprek over de gezamenlijke opdracht om werkplekken te realiseren voor mensen met een arbeidsbeperking en de mogelijkheden voor sociale innovatie te onderzoeken.

Gidsen wijzen de weg
Ook nieuw op de Amsterdamse Participatiemarkt dit jaar waren de 25 ‘gidsen’: klantmanagers van WPI en participanten van De Omslag, fungeerden als wegwijzers en vraagbaken voor bezoekers. “Leuk om te doen en nuttig”, aldus gids Gerda van de Regenboog Groep: “Ik heb veel mensen verder kunnen helpen en ervaren dat het echt helpt om zichtbaar te zijn. Ik werd de hele dag vaak aangesproken door bezoekers met vragen of om de weg te wijzen.”

Tours langs sociale firma’s
Ten slotte konden bezoekers – die ’s middags ook de miezerregen trotseerden – mee op pad met een Jekuntmeer-tour: een rondje door Amsterdam West langs sociale firma’s en bedrijven. Bij Biologische Bakkerij en sociale firma Iambe verheugde men zich om 9.30 uur al op de komst van de groepjes bezoekers: “We vinden het heel leuk om mensen te laten zien wat we hier doen en met wie”. Ook bij Recycle Fietsen van Roads – gevestigd in De Hallen – was men enthousiast: “Wij hebben de mooiste werkplek van Amsterdam; die laten we graag zien.” Andere deelnemende firma’s waren: Kunstuitleen Beeldend Gesproken, de Fietsenmakerij van De Regenboog Groep en Kaarsenmakerij Colors.

Bedankt!

We kijken terug op een zeer geslaagde Amsterdamse Participatiemarkt en danken iedereen die heeft bijgedragen aan deze mooie ontmoeting. Met de inzet van meer dan 50 vrijwilligers, in het bijzonder Event Hands en Meetellen in Utrecht, heeft dit evenement bijgedragen aan ontmoeting én ambities.

Site by Alsjeblaft!